Недостиг на шофьори на Острова, няма кой да зарежда магазините

Предимно източноевропейци поддържали товарните превози досега
Обновена: 29 юни 2021 07:52 | 29 юни 2021 07:30, Анисия Иванова
34
Недостиг на шофьори на Острова, няма кой да зарежда магазините
Снимка: Pixabay

Британското правителство проведе спешни разговори с търговци на дребно, логистични групи и търговци на едро след тревожните прогнози, че острият недостиг на шофьори може да доведе до опразването на рафтове по супермаркетите, съобщи "Гардиън".

Представители на Министерството на околната среда, храните и селскостопанските дела са обсъдили потенциални решения, включително премахване на ограниченията за работни часове на шофьорите и увеличаване на капацитета за курсове и изпити за нови местни шофьори на товарни камиони. От министерството обмислят също да включат шофьорите в списъка на дефицитните професии, така че да се направи по-лесно наемането на такива от чужбина.

Преди няколко дни от Асоциацията на тежкотоварните превозвачи предупредиха правителството, че се задава лято с дефицит на храни заради недостига на около 100 хиляди шофьори в резултат на появата на Covid-19 и Брекзит.

През последните години източноевроепейските шофьори са преобладаваща част в товарните превози, но много от тях се завърнаха по домовете си от началото на пандемията и имат трудности да работят отново на Острова заради новата имиграционна политика след излизабето на Великобритания от Европейския съюз.

Недостигът на шофьори е част от проблема с кризата за работна ръка в цялата хранително-вкусова индустрия, включваща пакетиране, производствени съоръжения и складове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
6
 
! Отговори
Ники преди 2 години
Редактирайте заглавието на статията на няма кой да зарежда магазините за малко пари
25
1
 
7
 
! Отговори
driver преди 2 години
18000 паунда седмично . Плюс осигуровки . Плюс премии 50К паунда на тримесечие. Така може.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горкичките да ги оплачем бе.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"четвъртит" се вика на български. Ама от няколко години не мога да намеря точен превод на английски. Питах тук във форума да ми преведат, за да им се обясни на инглизите какво чака след брекзит, те ми се смеят, че съм слаб лингвист и си нямам идея колко силна икономика била ОК. *** все пак си мисля, че това си ги чакаше и това си ги стига. Нали 15 млн българи щяха да се изсипят в англия и да има вземат работата, сега какво стана?
22
5
 
7
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
Какво толкова злорадствате - не мога да разбера. Ние сме цъфнали и вързали сякаш, та ревете за чуждото умряло... Те като станат зле и ние ще се оправим, така ли :) Някой спомена, че им трябва ли бели роби. Ами вие и тук сте си бели роби и така ще бъде, докато не почнете да правите нещо за себе си, мрънкала такива. Англетата, те ще се оправят по един или друг начин, ние да му мислим...
21
2
 
2
 
! Отговори
UK преди 2 години
MLM - Monkies' Lifes Matter.Have an enjoyable time.
20
6
 
13
 
! Отговори
Deutschland преди 2 години
На Англия ще й излезе през носа, че се отдели от своите европейски братя и се присъедини в отбора на путинистите и тръмпистите!
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно пазара на труда не се управлява от принципите на пазарната икономика, понеже когато има голямо търсене на работна ръка, но няма предлагане следва да се вдигнат възнагражденията. Тук е проблема, това е последното нещо което те искат да сторят.
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой каквото пожелал, това и получил. Много късогледи се оказаха англетата. Мислеха, че могат да хитруват - да правят каквото си искат, но се оказа, че "хитрата сврака с двата крака". Кефя се и злорадствам. Шанса за възникване на още проблеми там нараства :)
17
2
 
28
 
! Отговори
Магелан преди 2 години
Кой какво си направи никой не може да му го направи?Разходете се из цяла Англия и особено в Лондон и човек има чуството че се намира я Индия,я Пакистан я в някоя от африканските колоний на англичаните.На пръв поглед работна ръка колкото човек иска?Само че накарай ги да вършат тази работа която е вършиха българи ,румънци и поляци.И те ти казват че са натурализирани агличани и за тях тази работа е унижение.Карат е на соц.помощи.Честито Англия.
16
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пакистанците и брадатите какво чакат, да се хващат на работа. Те са свикнали само да получават без да дават, като онази арабка дето живеела в къща осигурена от общината за 1 млн паунда че имала 3 деца. Смятай за какво говорим и от тези очакваш да ходят да ти работят
15
2
 
32
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Е нали искаха Брекзит - ето. Да си вземат индийци, пакита, жълти колкото искаш и т. Н.
14
0
 
22
 
! Отговори
От Левуново преди 2 години
Идвам с Москвича в Лондон да разнасям хляб по магазините. Да помогнем на хората.
13
2
 
42
 
! Отговори
аз преди 2 години
Няма нищо че нямат шофьори, нали са свободни да подписват споразумения със цял свят :). Такива бяха доводите на един бивш колега. "Сега ще можем да подпишем търговски споразумения с Китай и Индия". И като го питах какво ще изнася Англия за Китай и Индия и той остана леко безмълвен :)
12
2
 
38
 
! Отговори
ЗарадиБорсата преди 2 години
Понеже излязоха от ЕС на много хора не им отърва да ходят да бачкат в Англия, заради трудовия стаж и взимането на обезщетение за безработица. Сами си го причиниха тъ па ците. Източно-европейците са много добри работници, чакай ти, паките, индийци и всякаква друга св лоч да бачка така ...
11
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 3/7 "Имат си всичко. По вестниците само се вдига врява за да ни натъртат в глъвити, че от ЕС по-убаво нема и на всички извън ЕС им е лошо и неприятно. За да не ни минават лошави мисли през глъвите" Мда, затова си провеждат спешни срещи, за да може медиите да има какво да пишат. Къде ви намират такива гении?
10
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британците са тотално неадекватни. Те не знаеха ли, че тия хора, които гонят, всъщност вършат нещо за обществото им, или наистина си мислят, че могат да го карат само на популизъм?
9
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руски пияндурки там където е Британия вие не може да се качите.
8
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУСКИТЕ АЛКОХОЛИЦИ СА 60% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА РУСИЯ.
7
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И В БЪЛГАРИЯ ИМА НЕДОСТИГ НА ШОФЬОРИ